Sprawozdanie z realizacji działań warsztatu kulinarnego

kapital_munia_m

 

 

 

Zadanie  6. Warsztaty tematyczne – warsztat kulinarny - opis i dokumentacja fotograficzna

Instruktor warsztatów – Teresa Fiedziukiewicz

Asystent instruktora warsztatów – Urszula Góryń

 

Rodzaj warsztatu

Warsztat kulinarny

Ilość spotkań

12 po 2 godziny i 8 spotkań  po 1,5godz. we czwartki

Czas trwania

Październik 2009 –marzec 2010

Miejsce realizacji:

Sala w przedszkolu nr 5 w Sokółce

Liczba osób uczestniczących:

30 osób

Opis   i dokumentacja fotograficzna

W trakcie warsztatów uczestniczące osoby miały okazję poznać tradycje kulinarne regionu Podlasia i kuchni tatarskiej Wymieniały się przepisami, przygotowywały degustacje różnorodnych potraw kuchni regionalnej i tatarskiej.

Z rozmów i  wywiadów z uczestnikami wynika,  iż szczególnym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia :

* przygotowanie potrawy tatarskiej pod nazwa kibiny i kołduny

 image002image004

 

 

 

 

 

* dekoracje z warzyw i owoców

image006image008

 

 

 

 

 

* smażenie karnawałowych pączków

 image010image012

 

 

 

 

 

* przygotowanie prezentacji kulinarnej , która udowodniła, iż właściwa organizacja i podział zadań mogą zamienić się w prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej

 image014image016

 

 

 

 

 

image018image020

 

 

 

 

 

 

Zajęcia na warsztatach  były okazją do zintegrowania osób o wspólnych zainteresowaniach

Sprawozdanie opracowały: Teresa Fiedziukiewicz i Urszula Góryń

 

Projekt ‘Seniorzy UTW w integracji społeczności lokalnych’ dofinansowany  ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego realizowany przez Stowarzyszenie UTW w Sokółce w partnerstwie ze Stowarzyszeniem LGD Szlak Tatarski.