Sprawozdanie z realizacji działań warsztatu kulinarnego
Zadanie 6. Warsztaty tematyczne – warsztat kulinarny - opis i dokumentacja fotograficzna
Instruktor warsztatów – Teresa Fiedziukiewicz
Asystent instruktora warsztatów – Urszula Góryń
Rodzaj warsztatu |
Warsztat kulinarny |
Ilość spotkań |
12 po 2 godziny i 8 spotkań po 1,5godz. we czwartki |
Czas trwania |
Październik 2009 –marzec 2010 |
Miejsce realizacji: |
Sala w przedszkolu nr 5 w Sokółce |
Liczba osób uczestniczących: |
30 osób |
Opis i dokumentacja fotograficzna |
W trakcie warsztatów uczestniczące osoby miały okazję poznać tradycje kulinarne regionu Podlasia i kuchni tatarskiej Wymieniały się przepisami, przygotowywały degustacje różnorodnych potraw kuchni regionalnej i tatarskiej. Z rozmów i wywiadów z uczestnikami wynika, iż szczególnym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia : * przygotowanie potrawy tatarskiej pod nazwa kibiny i kołduny
* dekoracje z warzyw i owoców
* smażenie karnawałowych pączków
* przygotowanie prezentacji kulinarnej , która udowodniła, iż właściwa organizacja i podział zadań mogą zamienić się w prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej
Zajęcia na warsztatach były okazją do zintegrowania osób o wspólnych zainteresowaniach
|
Sprawozdanie opracowały: Teresa Fiedziukiewicz i Urszula Góryń
Projekt ‘Seniorzy UTW w integracji społeczności lokalnych’ dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego realizowany przez Stowarzyszenie UTW w Sokółce w partnerstwie ze Stowarzyszeniem LGD Szlak Tatarski.